Tidligere VUC-kursist: Jeg havde brug for AVU for at komme videre i Danmark

Fra Bulgarien med en bachelor i økonomi, til dansk HG-student og kontorelev

Når man som udlænding kommer til Danmark med en uddannelse, er det ikke sikkert den tæller ligeså meget herhjemme, som den gør i det land hvor man har taget den. Det betyder at mange kommer til landet med en høj uddannelse, men skal starte forfra i Danmark.

AVU er en forkortelse for Almen Voksenuddannelse og er for alle der har brug for at afslutte eller forbedre fag på niveau med folkeskolens afgangsprøve. Det betyder altså at man på AVU kan tage 8.-10. klasse og komme ud med en dansk afgangseksamen som kan bruges til at søge videre på fx en erhvervsuddannelse. Efter 1½ år på sprogskole, var det præcis hvad Svetlina Nielsen gjorde.

Svetlina er 38 år gammel, kommer fra Bulgarien og har nu boet i Danmark i 6 år. Hun startede på sprogskole for at lære dansk, men efter 1½ år var hun stadig ikke tilfreds med sit danske.

-”Jeg fik et tip fra en veninde, som sagde at jeg skulle prøve VUC, da der var mange dygtige lærere, som kunne hjælpe mig godt på vej til HG-uddannelsen som jeg drømte om at tage. Jeg elsker at gå i skole, at lære nye ting og der er nok lidt af en stræber i mig, ifølge min mand” smiler Svetlina.

Svetlina følte sig ikke godt nok klædt på til sin erhvervsuddannelse som kontorassistent, og besluttede derfor at starte på AVU på Skive-Viborg HF&VUC.

-”I dansk var det en klasse udelukkende med tosprogede kursister, kursister med en anden etniske baggrund, og der var nogle rigtig dygtige undervisere. I de andre 2 klasser jeg havde – engelsk og matematik, var vi blandet, både elever med anden etnisk baggrund og danske elever. Der var en rigtig god stemning og også her var lærerne rigtig dygtige og gode til at hjælpe os.”

På AVU er der undervisning på 5 niveauer: Basis, G, F, E, D. Basis er på niveau med folkeskolens 7.-8 klasse og E er på niveau med 10. klasse. Med et D-niveau læser man på niveau med grundfag D på erhvervsuddannelserne. AVU er altså et godt springbræt videre – også når man som Svetlina kommer fra et andet land og ønsker en fremtid i Danmark.

I juni 2014 afsluttede Svetlina sin AVU og fortsatte med HG Voksen som hun blev færdig med i juni 2016. Få måneder senere blev hun ansat i Kolding Kommune som kontorelev og er i dag rigtig glad for den beslutning hun tog om at starte på AVU på Skive-Viborg HF&VUC.

-”Jeg ønskede at gennemføre en dansk uddannelse, i overensstemmelse med de danske standarder - derfor startede jeg fra bunden og det har jeg ikke fortrudt” fortæller Svetlina Nielsen.

- ”Jeg synes at det er rigtig flot at Svetlina har været så målrettet og fået taget den uddannelse hun drømte om. Jeg er rigtig glad for at vi på VUC har været et springbræt for at hun kunne tage sin HG og få en erhvervsuddannelse. Der er ingen tvivl om at Svetlina har masser at bidrage med i det danske samfund ” afslutter rektor på Skive-Viborg HF&VUC, Kent West Kristensen.

Svetlina har for nylig indstillet en af sine undervisere, Christina Vad, til Politikens Undervisningspris: http://politiken.dk/indland/uddannelse/undervisningsprisen/grundskole_pris/art5870351/Indstillet-Christina-Vad-VUC-Skive-Viborg

Svetlina til dimissionen på sin HG.